Dowód
Aleksandra: Podaj odpowiednie założenia i sprawdź, czy tożsamością jest równość sinα + sinαtg²α = tgα :
cosα
19 kwi 15:35
wredulus_pospolitus:
| | tga | |
sina + sinatg2a = |
| |
| | cosa | |
zał. cosa ≠ 0
| | sin3a | | sina | |
sina + |
| = |
| |
| | cos2a | | cos2a | |
| sinacos2a + sin3a | | sina | |
| = |
| |
| cos2a | | cos2a | |
| sina(cos2a + sin2a) | | sina | |
| = |
| |
| cos2a | | cos2a | |
c.n.w.
19 kwi 15:48
Mefistofeles:
Teraz pytanie
Czy jest to tożsamość względna czy bezwzględna ?
19 kwi 18:32