Wykaż, że jeśli liczba naturalna n przy dzieleniu przez 4 daje resztę 3...
Jarek: Cześć Wszystkim. Rozwiązuje sobie zadania przed maturą. Zaciąłem się przy zadaniu o treści:
Dana jest funkcja f(x) = x2 − 3.
Wykaż, że jeśli liczba naturalna n przy dzieleniu przez 4 daje resztę 3, to liczba f(n)
nie jest podzielna przez 4.
Do tej pory zapisałem, że n = 4k + 3, gdzie k∊N.
Czyli wstawiając za k pierwszą liczbę naturalną czyli 0, otrzymuję n = 3.
Dalej wstawiam za k jedynkę i mam n = 7. Dalej mam n = 11 itd.
Nie wiem czy prawidłowo można zacząć od n = 3.
Następnie do wzoru funkcji f(x) = x2 − 3 za x wstawiam n i otrzymuję f(n) = n2 − 3.
Za n wstawiam 4k + 3 i otrzymuję f(n) = (4k + 3)2 − 3.
Ze wzoru skróconego mnożenia mam f(n) = 16k2 + 24k + 9 − 3
Dalej f(n) = 16k2 + 24k + 6
Wyciągam wspólny czynnik przed nawias: f(n) = 2(8k2 + 12k + 3)
I to tyle, dalej się zaciąłem.
Pozdrawiam
19 kwi 12:39
wredulus_pospolitus:
f(n) = 16k2 + 24k + 6 = 16k2 + 24k + 4 + 2 = 4(4k2 + 6k + 1) + 2
i teraz wyciągasz wniosek co do podzielności wyrażenia przez 4
19 kwi 12:45
wredulus_pospolitus:
można też zrobić trochę inaczej:
f(x) = x2 − 3 = x2 − 1 − 2 = (x−1)(x+1) − 2
f(k) = (4k+3−1)(4k+3+1) − 2 = (4k+2)*4*(k+1) − 2
i wyciągamy analogiczny wniosek
19 kwi 12:47
Jarek: Aha rzeczywiście, rozumiem.
Czyli liczba f(n) nie jest podzielna przez 4, ponieważ w zapisie mam jeszcze tą resztę +2.
I jeszcze ponawiam pytanie czy prawidłowo można zacząć od n = 3.
19 kwi 12:48
Jarek: Ten drugi sposób rzeczywiście sprytny. Dzięki
19 kwi 12:50