Wykaż, że pole
Olek4872: W prostokącie ABCD dane są: |AB|=a, |BC|=b i a>b. Okrąg o średnicy AD przecina przekątną BD
prostokąta w punkcie E.
| | ab3 | |
Wykaż, że pole trójkąta AED jest równe |
| . |
| | 2(a2+b2) | |
Zapisz obliczenia.
19 kwi 12:04
wredulus_pospolitus:
Jak AD może przecinać BD
19 kwi 12:23
Olek4872:

Chyba coś takiego.
19 kwi 12:52
wredulus_pospolitus:
dobra ... źle przeczytałem
Zauważ, że Trójkąt AED jest trójkątem prostokątnym.
z podobieństwa trójkątów mamy:
| a | | |AE| | | a | |
| = |
| −−−> |AE| = |
| |ED| |
| b | | |ED| | | b | |
z tw. Pitagorasa mamy
|AE|
2 = b
2 − |ED|
2
| | b2+a2 | | b4 | |
co po podstawieniu da nam: |ED|2* |
| = b2 −−−> |ED|2 = |
| |
| | b2 | | b2+a2 | |
i przechodzimy do pola
| | |AE|*|ED| | | a | | a | | b4 | | ab3 | |
PΔ = |
| = |
| |ED|2 = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2b | | 2b | | b2+a2 | | 2(a2+b2) | |
19 kwi 13:13
wredulus_pospolitus:
Polecam:
1. Zastanowić się skąd wiem że ΔAED jest prostokątny
2. Z jakiej cechy skorzystałem w celu uzasadnienia dlaczego AED jest podobny do ABD
3. Zauważ małe 'skróty myślowe' przy przekształceniach.
19 kwi 13:16
chichi:

niech d = |BD|, |DE| = x.
| | 1 | | 1 | | ab | |
d = √a2 + b2, PΔABD = |
| ab = |
| hd ⇒ h = |
| |
| | 2 | | 2 | | √a2 + b2 | |
| | a2b2 | | b2 | |
h2 + x2 = b2 ⇔ x2 = b2 − |
| ⇔ x = |
| |
| | a2 + b2 | | √a2 + b2 | |
| | 1 | | 1 | b2 | ab | | ab3 | |
PΔAED = |
| xh = |
|
|
| = |
| |
| | 2 | | 2 | √a2 + b2 | √a2 + b2 | | 2(a2 + b2) | |
□
19 kwi 13:28