ciągi za 7 pkt
Miś: Dane są cztery liczby ustawione w ciąg. trzy pierwsze tworzą ciąg geometryczny, a trzy ostatnie
arytmetyczny. suma pierwszej i czwartej liczby jest równa 35, a suma drugiej i trzeciej liczby
jest równa 30. wyznacz te liczby.
nie wiem zabardzo jak to zrobic

a,b,c,d
b
2=ac
2c=b+d
a+d=35
b+c=30
co dalej?
8 mar 21:45
Julek:
Najlepiej to rozpisać sobie dane:
a+d = 35
b+c = 30
d = 2c − b
b
2 = ac
Teraz pokombinuj
8 mar 21:54
Che: Dalej nie wiem jak to zrobić.
9 mar 19:27
Che: może teraz ktoś da jakąś rade?
9 mar 22:59
Eta:
a, b, c, d −−−
a+b+c+d= 65 i 2c= b+d to: a+3c= 65 => a= 65−3c
b2= a*c i b+c =30 => b= 30−c
to: ( 30 −c)2= (65 −3c)*c
900 −60c +c2 = 65c −3c2
4c2 −125c +900=0 Δ= 1 225 √Δ=35
c1=........ c2=........
dokończ...
9 mar 23:11
Che: oo dzięki wielkie
10 mar 12:16