równanie z parametrem
Ilona: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
x2 −(3m+3)x+2m2+2m=0
ma dwa różne rozwiązania x1 , x2 takie, że ciąg (x1 , x2 , 12} jest ciągiem
arytmetycznym.
18 kwi 19:04
wredulus_pospolitus:
Warunek do spełnienia:
1. Δ > 0
Co wiemy, z ciągu arytmetycznego
2. 2x2 = x1 + 12 −−−> x1 = 2x2 − 12
Ze wzorów Viete'a i (2)
3. x1 + x2 = 3x2 − 12 = 3(m+1)
4. x1*x2 = (2x2−12)x2 = 2m(m+1)
i masz układ równań z dwoma niewiadomymi.
18 kwi 20:10
anna: jaki jest wynik
20 kwi 09:28