Metoda Newtona
spadochron: Zaznajomiłem sie już częściowo z metodą Newtona ale chciałbym prosić o pomoc w jednym
przykładzie. Oto przykład:
e−x − ln(x)=0. Wyliczyłem pochodną to wiem, z tym nie ma najmniejszego problemu, ale problem
jest inny. Mianowicie widziałem w internecie rozwiązanie innego przykładu, takiego:
f(x)=ex+x=0. Po policzeniu pochodnych i po podstawieniu do wzoru Newtona, ta osoba zaczęła
wykonywać takie obliczenia:
f(x)=ex+x=0
−x=ex
x=ex
i na końcu zapisała y=x i y=ex po czym zaczęła szkicować wykresy tych dwóch funkcji. W moim
przypadku wychodzi mi coś takiego:
f(x)=e−x − ln(x)=0
ln(x)= e−x
i te dwa y to y=ln(x) i y= e−x. Czy to będzie dobrze zapisane? Czy może musze policzyć x?
17 kwi 22:15