matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Podaj przybliżenie liczby 88^88 w postaci a*10^n
Henrysz:
17 kwi 20:57
grzmi:
(i) 88
4
= 59969536 ≈ 6×10
7
⇒ 88
88
≈ (6×10
7
)
22
= 6
22
×10
154
(ii) 6
9
= 10077696 ≈ 1×10
7
⇒ 6
22
= 6
4
×(6
9
)
2
≈ 1296×10
14
≈ 1,3×10
17
(i) ∧ (ii) ⇒ 88
88
≈ 1,3×10
171
18 kwi 21:48