zmienna ciagla
łubudubu: mam takie zadanie
https://ibb.co/8N5Yz1b
zrobilem funkcje gestosci
0 x<−1
f(X) 1 −1≤x≤0
0 x>0
0 y<2
f(y) 1/2 −2≤y≤4
0 y>4
i nie wiem co dalej
17 kwi 18:31
wredulus_pospolitus:
yyyy nieee
| | ⎧ | 0 gdy x<−1 | |
| | ⎜ | 1/3 gdy x∊[−1;0) | |
| f(x) = | ⎨ | 0 gdy x∊[0;2) |
|
| | ⎜ | 1/3 gdy x∊[2;4) | |
| | ⎩ | 0gdy x≥4 | |
17 kwi 18:58
wredulus_pospolitus:
I niby dlaczego zmienna losowa ma być ciągła
17 kwi 18:59
łubudubu: w sensie nie ciagla tylko zmienna rozklad jednostajny
17 kwi 19:08
łubudubu: no to wzialem z tych wzorow typu ze
f(x) = 1/(b−a) <a ; b>
0 x rozne od <a ;b>
17 kwi 19:08
wredulus_pospolitus:
fajne ... tylko tutaj zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na przedziale [−1;0] u [2;4]

a nie ... [−1,0] a inna zmienna losowa na przedziale [2;4]
17 kwi 19:15
łubudubu: a skad wziales te liczby w twojej funkcji
17 kwi 19:17
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
przedział ma długość 3 ... więc zmienna przyjmuje prawdopodobieństwo |
| |
| | 3 | |
17 kwi 19:22
łubudubu: coo
17 kwi 19:26
wredulus_pospolitus:

tak wygląda wykres funkcji gęstości dla zmiennej losowej X.
nie znamy 'p' ale wiemy że obszar pomiędzy funkcją a osią OX jest równy '1'.
| | 1 | |
związku z tym: p*|0 − (−1)| + p*|4−2| = p + 2p =1 −−> p = |
| |
| | 3 | |
17 kwi 19:30
łubudubu: a to w takim razie czy od [2 ; 4] nie bedzie 2/3?
17 kwi 19:37
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
Gdyby był TYLKO przedział [2,4] (a w pozostałych 0) to wtedy p = |
| na tym przedziale. |
| | 2 | |
Nie rozumiesz −−− całka z gęstości ma być równa 1 ... nie mniej ... nie więcej ... dokładnie 1

jeżeli p = 2/3 na przedziale [2;4] to całka z tego obszaru równa jest 4/3 > 1
17 kwi 19:42
wredulus_pospolitus:

tu masz wykres dystrybuanty zmiennej losowej X
17 kwi 19:46
łubudubu: a bo to jest tak ze jak calka z funkcji gestosci musi byc rowna jeden to znaczy ze pole wykresu
jest rowne jeden wiec tam po lewej mnoze 1 * 1/3 a po prawej 2* 1/3 i dlatego 1
17 kwi 19:48
wredulus_pospolitus:
tak ... całka z całej dziedziny ( czyli od −∞ do ∞) ma być równa 1.
Jako, że rozkład masz jednostajny na danym przedziale ... to prawdopodobieństwo na nim będzie
stałe, więc funkcja gęstości na tym przyjmie stałą wartość ... łączna długość przedziału równa
jest '3' ... więc prawopodobieństwo (wartość funkcji) musi się równać 1/3 ... tak aby 3* 1/3
= 1
17 kwi 19:52
łubudubu: czyli teraz dystrybuante z calki i policzyc to P i gotowe
17 kwi 19:55
wredulus_pospolitus:
tak ... wykres dystrybuanty Ci nawet narysowałem
17 kwi 19:57