Dotyczy trójkąta
Little Mint:
Taki problem .
| | α−β | | 34,25−18,73 | | 63o,24' | |
tg |
| = |
| *ctg |
| |
| | 2 | | 34,25+18,73 | | 2 | |
| | α−β | | 15,52 | |
tg |
| = |
| *ctg31o,42' |
| | 2 | | 52,98 | |
| | α−β | |
Mam to teraz zlogarytmować i obliczyc |
| z tego ma wyjść ≈28o18' |
| | 2 | |
Poprosze o obliczenia
Dziękuje
17 kwi 09:33
wredulus_pospolitus:
Z jakiego to przedmiotu
17 kwi 09:46
Little Mint:
wredulus Twierdzenie tangensów Nepera
Zadanie jest rozwiązac trójkat mając dane
a=34,25
b=18,73
γ=63,24
17 kwi 10:23
wredulus_pospolitus:
Co to znaczy: "rozwiązać trójkąt"
17 kwi 11:41
wredulus_pospolitus:
| | α+β | | 180 − 63,24 | |
1. jeżeli γ = 63.24 = 180 − (α+β) to |
| = |
| =  To był pierwszy |
| | 2 | | 2 | |
błąd
| | α+β | | α+β | |
2. nie ctg |
| tylko tg |
| |
| | 2 | | 2 | |
3. Co ma tutaj logarytmowanie do tego? Tablice trygonometryczne i szukasz wartości.
17 kwi 11:49
17 kwi 14:01
Fałszywy 6-latek: to nie jest trygonometria Wójtowicza sprzed 75 lat?
17 kwi 14:10
Little Mint:
Może być bo ja mam to w książce Trygonomertia dla samouków .J Pokorny z 1966r
17 kwi 14:15
.: to jest z HiTu
17 kwi 16:47