trapez
essa: Odcinek AB jest dłuższą podstawą trapezu równoramiennego ABCD opisanego na okręgu o środku O
. Oblicz pole tego trapezu jeżeli |AO | = 6 i 4 sin ∡ABC = 5 .
17 kwi 08:41
chichi:
sinus wiekszy od 1, a to ciekawe
17 kwi 09:06
essa: mialobyc 4/5 sorki
17 kwi 09:07
an:
36
Zauważ ten kąt jest kątem trójkąta Pitagorejskiego, oraz na czym leży środek okręgu
17 kwi 14:43
ossa:

sinα= 4/5 to w Δ NBC : dane na rys.
zatem:
a+b=5k
a−b=3k i 2r=h= 4k to r= 2k
−−−−−−−−−−
2a= 8k ⇒ a=4k to b= k
z tw. Pitagorasa w ΔOAE:
36= a
2+r
2 ⇒ 16k
2+4k
2= 36 ⇒ 20k
2=36
| | 2a+2b | | 10k | |
Pole trapezu: P= |
| *h ⇒ P= |
| *4k = 20k2 |
| | 2 | | 2 | |
P= 36
=======
17 kwi 20:41
ossa:
wprawdzie ossa

(ale na miotle nie przyleciała
17 kwi 20:43