prosze o pomoc
konrad000: Rzucamy cztery razy symetryczną sześcienną kostką do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wyrzuceniu co najmniej
dwa razy ścianki z jednym oczkiem, jeżeli wiadomo, że ścianka z sześcioma
oczkami wypadła również co najmniej dwa razy.
Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego. Zapisz obliczenia.
16 kwi 23:51
dawid2003: dwa rzuty wypada 6 i zostaja ci dwa rzuty w których musi wypasc dwa razy jedynka więc
prawdopodobienstwo to 1/36

d−
−b
17 kwi 21:42
wredulus_pospolitus:
dawid −−− conajmniej 2 razy
17 kwi 21:49
wredulus_pospolitus:
1. obliczamy |B| zdarzenia.
|B| = 6
4 − 5
4 − 4*1*5
3 = 6
4 − 9*5
3 = 171
17 kwi 21:53
wredulus_pospolitus:
dawid −−− to co policzyłeś to sytuacja, gdy byśmy wiedzieli że w dwóch pierwszych rzutach
wypadła '6'.
17 kwi 21:56