proszę o rozwiązanie
anna: rozważmy nieskończony ciąg geometryczny (an) Suma jego wszystkich wyrazów jest równa 30
Suma pięciu początkowych wyrazów tego ciągu stanowi 243275 sumy jego
dziesięciu początkowych wyrazów
Oblicz pierwszy wyraz ciągu (an)
16 kwi 20:23
wredulus_pospolitus:
| | a1 | |
1. |
| = 30 −−−> a1 = 30 − 30q |
| | 1−q | |
| | 243 | | 243 | | 243 | |
2. S5 = |
| S10 = |
| (S5 + q5S5) = |
| S5(1+q5) ⇔ |
| | 275 | | 275 | | 275 | |
| | 275 | |
⇔ |
| = 1 + q 5 −−−> q =  |
| | 243 | |
I podstawiasz do (1) i masz a
1
16 kwi 21:00
anna: dziękuję bardzo
16 kwi 21:55
anna: mam pytanie jak został obliczony ( S5 + q5S5)
16 kwi 22:00
aa:
S5=a+aq+aq2+aq3+aq4
S10=S5+aq5+aq6+aq7+aq8+aq9 = S5+ q5(a+aq+aq2+aq3+aq4)= S5+q5S5
16 kwi 22:05
anna: dziękuję bardzo
17 kwi 07:30