Planimetria
kamila:

Kąty między bokiem trójkąta ostrokątnego, a wysokościami opuszczonymi z wierzchołków
należących do tego boku mają miary 20° i 40°. Znajdź miary kątów trójkąta.
Z góry dziękuje
16 kwi 19:22
Jolanta: Ikat rozwarty w tym malym trójkącie = 1800−400−200. Tyle samo ma kat wierzchołkowy w
czworokącie Możesz obliczyć kat u góry w trójkącie odejmując od 360 0 ten kat i dwa po 90 0
16 kwi 19:59
kamila: a jak obliczyć te kąty nad 40° i 20° skąd je mam wziąć?:(
16 kwi 20:17
aa:
16 kwi 20:56
Iryt:

np. tak:
1) W ΔCEB: ∡EBC=90
o−60
o=30
o
2) W ΔAFC: ∡CAF=90
o−60
o=30
o
kąty ΔABC: 70
o, 50
o,60
o
16 kwi 21:05
kamila: tylko czemu możemy skąd tam się wzięło 90° po tych 2 stronach czemu możemy je tam przepisać?🤔
16 kwi 21:13
Jolanta: Wysokość pod kątem prostym
16 kwi 21:15
Jolanta: Jeżeli poprowadzisz wysokość to z obu stron masz katy proste
16 kwi 21:21
kamila: o kurczę naprawdę nie zauważyłam, dziękuje pięknie
16 kwi 21:38
Jolanta: 🙂
16 kwi 22:14