rozklad normalny
ania: Zgodnie z planem czas lotu z Krakowa do Frankfurtu ma rozkład normalny z parametrami μ = 90
(minut) i δ= 2 (minuty).
a) Ile wynosi wartość oczekiwana i odchylenie standardowe czasu trwania lotu na tej trasie?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że pokonanie samolotem tej trasy zajmie więcej niż 95 minut?
w b chcialem tak zrobic
N ~ (90 , 2)
P( X>95) = α
P( U > (95−90)/2 ) = α
(95−90)/2 ) = Φ (α) => α = 2.5
i szukalem dla 2.5 i mi pokazuje tabelka 0.99379 ale to nie ma troche sensu bo tam powinna
wyjsc jakas mala liczba an nie ze powyuzej 95 minut jest az 99 procent lotow
16 kwi 00:12
wredulus_pospolitus:
tabela rozkładu normalnego prezentuje Φ(u) = P(U ≤ u )
Więc jeżeli Dobrze odczytałeś wartość (nie chce mi się sprawdzać) to powinieneś był zrobić:
P(X>95) = 1 − P(X≤95) = 1 − Φ(2.5) = 1 − 0.99379 = ......
16 kwi 00:29
wredulus_pospolitus:
A przy okazji −−− w końcu się przyznałeś, żeś chłop
16 kwi 00:31
ania: a jak mam tabelke z minusowymi wartosciami to nie musze odejmowac tej wartosci? Bo mam tak
jakby odbicie
16 kwi 00:38
wredulus_pospolitus:
ke
16 kwi 00:42
wredulus_pospolitus:
w sensie chcesz znaleźć przykładowo Φ(− 1.5)

tak
16 kwi 00:42