jaka to liczba
Haaaaaaanka:
√3 −2
Jaką liczbą: wymierną czy niewymierną jest liczba _____ minus 4 √3 ? Odp.
uzasadnij
√3+2
8 mar 21:28
Jack: wspólny mianownik, odejmowanie, usuwanie niewymierności z mianownika.
8 mar 22:27
Hashiri: wymierna a nawet calkowita. Wychodzi −7
8 mar 22:51
Haaaaaaanka: mi jakos nnie za bardzo wychodzi − 7
8 mar 23:13
Jack: | √3−2 | | 3−4√3+4 | |
| −4√3= |
| −4√3=−3+4√3−4−4√3=−7
|
| √3+2 | | −1 | |
Usunięcie niewymierności wcześniej czy później musiało nastąpić.
8 mar 23:18