Aneta: Przekątna podzieliła równoległobok na trójkąty o polach 30 cm kwadratowych każdy. Jeden z
boków trójkąta ma długość 1 dm. Jaka jest wysokość równoległoboku opuszczona na ten bok.
23 lis 16:31
joker_89: Jeżeli przekątna podzieliła równoległobok na dwa trójkąty o polach 30 cm2, to cały
równoległobok ma pole 2 • 30 cm2 = 60 cm2
Jeżeli jeden z boków równoległoboku ma a = 1 dm = 10 cm, to wysokość równoległoboku
możemy obliczyć po przekształceniu wzoru na powierzchnie równoległoboku:
Prównoległoboku=a•h, czyli h=P/a
gdzie a - długość boku na który została opuszczona wysokośc równoległoboku,
h - wysokość opuszczona na bok ównoległoboku
h=60/10
h=6 [cm]
Odp. Wysokość równoległoboku opuszczona na ten bok wynosi 6 cm.
24 lis 00:53
D3strukcyjny D3struktor: Dzięki wielkie. Mam to na jutro THX
9 lis 20:16
Henio:
18 gru 16:35