stereometria
eee: podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym α. krótsza przekątna graniastosłupa
ma długość 1 i tworzy ze ścianą boczną kąt β. oblicz pole powierzchni bocznej tego
graniastosłupa. Prosze o rysunek i rozwiazania bo totalnie nie umiem sie za to zabrac. Odp ma
wyjsc = 4 sinβ √sin2 α− 2sin2 β (1−cosα) sin2 α
15 kwi 17:15
Iryt:

G − rzut prostokątny punktu B na pł. ADHE
GB⊥AD
1) W ΔAGB:
W ΔHGB: |∡HGB|=90
o
============
2)
H'−Wysokość graniastosłupa:
W ΔBAD:
|DB|
2=a
2+a
2−2a
2 cosα=2a
2−2a
2cosα
W ΔHDB:
|DB|
2+H'
2=1
| | sin2β | | sin2β | |
H'2=1−2a2+2a2 cosα=1−2 |
| +2* |
| *cosα= |
| | sin2α | | sin2α | |
| | sin2α−2sin2β+2 sin2β*cosα | |
= |
| |
| | sin2α | |
| | √sin2α−2sin2β(1−cosα) | |
H'= |
| |
| | sinα | |
| | 4 sinβ√sin2α−2sin2β(1−cosα) | |
Pb= |
| |
| | sin2α | |
============================
16 kwi 15:19