| 1 | ||
W trójkącie równobocznym ABC na boku BC wybrano punkt D taki,że |BD|= | |DC| | |
| 3 |
| 1 | ||
1. zauważamy, że |BD| = | |BC| | |
| 4 |
| 1 | ||
4. z proporcji (1) wiemy, że hABD = | hABC | |
| 4 |
| 1 | ||
więc także PABD = | PABC | |
| 4 |
| 3 | 3 | (4x)2√3 | ||||
więc, PADC = | PABC = | * | = 3√3x2 | |||
| 4 | 4 | 4 |
| |AD|*h | √13x | |||
PADC = | = | *h | ||
| 2 | 2 |
| √13x | 6√3 | 6√39 | ||||
więc: | *h = 3√3x2 −−−> h = | x = | x | |||
| 2 | √13 | 13 |
| h | 6√39x | 3√39 | ||||
sin(∡CAD) = | = | = | ||||
| |AC| | 13*4x | 26 |
|AD|=√13a ( j.w obliczył kolega
2)
W ΔADC:
| 3a | a√13 | ||
= | |||
| sinα | sin60o |
| 3√39 | ||
sinα= | ||
| 26 |
ΔDCE "ekierkowy" oznaczenia na rys.
| 3x√3 | ||
sinα= | ||
| 2√13x |
| 3√39 | ||
sinα= | ||
| 26 |