matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Uzasadnij że log
paweł:
3
Uzasadnij że log
16
6 log
36
8 =
8
15 kwi 10:54
chichi:
1
1
log
16
(6)log
36
(8) = log
2
4
(6)log
6
2
(8) =
log
2
(6)
log
6
(8) =
4
2
1
1
log
2
(8)
1
3
=
log
2
(6)log
6
(8) =
log
2
(6)
=
log
2
(8) =
□
8
8
log
2
(6)
8
8
15 kwi 11:04
wredulus_pospolitus:
z własności logarytmów:
1
log
(a
b
)
c =
log
a
c
b
log
a
(b
c
) = clog
a
b więc:
1
log
16
6 =
log
2
6
4
3
log
36
8 =
log
6
2
2
a także z własności logarytmów: log
a
b*log
b
c = log
a
c log
a
a = 1 podstawiasz i gotowe
15 kwi 11:06