Oblicz obwód czworokąta ABCD.
kuba: W okrąg o promieniu długości √5 jest wpisany czworokąt ABCD, w którym |AB|=|AD|, miara kąta BCD
jest równa 120° i stosunek pola trójkąta ABC do pola trójkąta ACD wynosi 1/3. Oblicz obwód
czworokąta ABCD.
14 kwi 21:51
Eta:

1/ z warunku wpisania czworokąta w okrąg
|∡A|=180
o−120
o= 60
o
to ΔABD równoboczny
2 / P
ABC=P
1 P
ACD= P
2
| | P1 | | 1 | | e*x*sin60o/2 | |
|
| = |
| = |
| |
| | P2 | | 3 | | e*y*sin60o/2 | |
to y= 3x
3/ z tw. cosinusów w ΔBCD
a
2= 9x
2+x
2+2*3x*x*(1/2)
dokończ
Obwód (ABCD) : L= 2a+4x=..........
14 kwi 23:30