trójkąty o polach R,Q,T są podobne do trójkąta ABC z cechy (kkk)
to stosunek pól jest równy kwadratowi skali podobieństwa
| √R | a | √Q | c | √T | b | |||||||
= | i | = | i | = | ||||||||
| √S | a+b+c | √S | a+b+c | √S | a+b+c |
ΔFHP ~ ΔPHI ~ ΔEPD ~ ΔABC (cecha k−k−k), niech PΔFHP = Q, PΔPHI = R, PΔEPD = T,
| y | √Q | |||
(1) | = | |||
| x + y + z | √S |
| z | √R | |||
(2) | = | |||
| x + y + z | √S |
| x | √T | |||
(3) | = | |||
| x + y + z | √S |
| x + y + z | √Q + √R + √T | ||
= | ⇔ √S = √Q + √R + √T □ | ||
| x + y + z | √S |