matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wiedząc że
lucyq:
π
α
Wiedząc że α∊(0,
) i tgα=2 wyznacz tg
2
2
14 kwi 16:58
aa:
√
5
−1
2
14 kwi 17:07
Eta:
1 sposób
tgα= 2 tg(α/2)= x
√
5
2−x
2
√
5
−1
z tw. o dwusiecznej
=
⇒
√
5
=
−1 ⇒ x=
1
x
x
2
2 sposób
tg(α/2)=x >0
2tgα
ze wzoru tg(2α)=
1−tg
2
α
2x
√
5
−1
to 2=
⇒ x=
1−x
2
2
15 kwi 00:19