Dany jest graniastoslup prawidlowy sześciokątny o sumie wszystkich krawędzi
e223: Dany jest graniastoslup prawidlowy sześciokątny o sumie wszystkich krawędzi
równej 72. Oblicz wymiary tego graniastoslupa tak, aby jego objętość byla najwieksza.
Ile wynosi to największa objetość?
14 kwi 15:17
Iryt:
12a+6h=72 /:6
2a+h=12
h=12−2a, 12−2a>0, 6>a
a∊(0,6)
V(a)=3
√3(6a
2−a
3)
V'(a)=3
√3(12a−3a
2)
12a−3a
2=0
3a(4−a)=0
a=0 lub a=4
V
max dla a=4 i h=4
V
max=V(4)=3
√3(6*4
2−4
3) =96
√3
========================
14 kwi 21:30