Prosta l o rownaniu: x -2y +2=0 przecina okrąg o równaniu
julya2: Prosta l o rownaniu: x −2y +2=0 przecina okrąg o równaniu (x−3)2 + y2 =25 w punktach A i B.
a)Napisz równanie symetralnej cięciwy AB.
b)Oblicz cosinus kąta ASB, gdzie punkt S jest środkiem okręgu.
14 kwi 15:15
Iryt:
a) Obliczyłeś wsp. punków przecięcia?
b) Tw. cosinusów
14 kwi 15:47
aa:

2 sposób ( bez wyznaczania współrzędnych punktów A i B)
S=(3,0) , r= 5
| | 1 | |
prosta AB : y= |
| x+1 ⊥ pr. s i S ∊s |
| | 2 | |
to s : y= −2(x−3)+0
s : y= −2x+6
===========
b) D= (2,2) to w ΔADS : |DS|=
√5 i |AD|=2
√5
cos(2α)= 1−2sin
2α
cos(2α) = −0,6
============
14 kwi 16:33