Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których granica ciągu jest równa 2/3
paweł: Ciąg an jest określony wzorem an=(p2 +p)n−5 /3n +2 dla n≥1
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których granica ciągu jest równa 2/3 .
Ktoś wie jak to rozwiązać? Z góry dziękuje.
14 kwi 14:14
wredulus_pospolitus:
zapisz ponownie tym razem prawidłowo zapisując ułamek.
| | a | |
użyj funkcji U {a}{b} (ale bez spacji po 'U') aby powstało |
| |
| | b | |
14 kwi 14:24
deus: | | (p2 +p)n−5 | |
Ciąg an jest określony wzorem an= |
| dla n≥1 |
| | 3n +2 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których granica ciągu jest równa 2/3 .
Ktoś wie jak to rozwiązać? Z góry dziękuje.
14 kwi 14:40
matdeus:
.....................................
p=−2 lub p=1
14 kwi 14:48
.: Co to ma być : 3
n
14 kwi 14:56