analityczna
eee: W prostej o równaniu 2x+y−6=0 zawiera się bok kwadratu opisanego na okręgu o równaniu x2+ y2
−2y −4=0. Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow tego kwadratu. Probowalem to zrobic i policzylem
rownanie okregu oraz punkt stycznosci okregu z prosta ale nie wiem co dalej. kombinowalem z
wektorami ale wole na nich nie rozwiazywac,jakies ktos ma pomysl na rozpisanie tego?
14 kwi 11:59
wredulus_pospolitus:
od punktu styczności odkładasz 'odległość środka okręgu od prostej = promień okręgu' i masz
współrzędne wierzchołków kwadratu na prostej.
Ja je odłożyć? To już od Ciebie zależy, ja osobiście bym zrobił wzorem okręgu o środku = punkt
styczności, promień = promień pierwotnego okręgu)
14 kwi 12:14
wredulus_pospolitus:
pozostałe dwa wierzchołki, to na przykład:
oznaczmy A i D jako wyznaczone wierzchołki, S środek okręgu o którym mowa w zadaniu.
1.
− prosta przechodząca przez A i S
− S jest środkiem odcinka AC −−−> wyznaczasz C
− analogicznie dla prostej przechodzącej D i S
2.
− prostopadła do podanej w zadaniu przechodząca przez A
− prostopadła do podanej w zadaniu przechodząca przez D
− równoległa do podanej w zadaniu, odległa o 2r (tak aby była styczna do okręgu)
− przecięcia prostych wyznaczają współrzędne
oczywiście to nie jedyne sposoby
14 kwi 12:18
aa:
14 kwi 13:41