geometria
eee: Na boku CD kwadratu ABCD leży punkt E. Dwusieczna kąta BAE przecina bok BC w punkcie F.
Uzasadnij że AE=BF+DE
14 kwi 00:10
chichi:
odkładamy ΔADE na boku AB i dalej:
|∡DEA| = 90
o − α ⇒ |∡AEC| = 90
o + α
|∡CFA| = 360
o − 90
o − 90
o − α − γ = 180
o − α − γ ⇒ |∡AFE'| = α + γ
zatem ΔAE'F − równoramienny, stąd |AE'| = |BE'| + |BF| = |BF| + |DE| □
14 kwi 00:40
Iryt:
Tu rachunki:
1) ΔAEG −Δrównoramienny
|AE|=|EG|
|DG|=y+z
2)
ΔABF∼ΔADG
3) w ΔADE:
a
2=z
2−y
2
x(y+z)=(z−y)*(z+y)
x=z−y⇔ z=x+y
|AE|=|BF|+|DE|
==========
14 kwi 15:43