dowod
eee: Udowodnij dla dowolnych liczb dodatnich a,b,c nierownosc
(a+b)(b+c)(c+a) ≥ 8abc
13 kwi 23:49
chichi:
| | a1 + ... + an | |
nierówność AM ≥ GM: |
| ≥ n√a1...an, mamy: |
| | n | |
mnożąc stronami mamy:
| (a + b)(b + c)(a + c) | |
| ≥ √ab * bc * ac = √a2b2c2 = abc // *8 |
| 8 | |
(a + b)(b + c)(a + c) ≥ 8abc □
13 kwi 23:58
eee: O okej! A jest jeszcze jakis inny sposob bo na ten bym nie wpadl
13 kwi 23:59
chichi:
równoważnie zapisać nierówność przekształcając do postaci:
a(b − c)
2 + b(a − c)
2 + c(a − b)
2 ≥ 0, spróbuj dojść do tego
14 kwi 00:05
Iryt:
II sposób
(√a−√b)2≥0 /2
a−2√ab+b≥0⇔ a+b≥ 2√ab
analogicznie:
b+c≥ 2√bc
c+a≥ 2√ac
mnożymy stronami
(a+b)*(b+c)*(c+a)≥8√a*b*b*c*a*c=8abc
14 kwi 14:50