Oblicz logarytm
anya: Liczby a i b są liczbami dodatními różnymi od 1. Oblicz log(ab) 3√a/√b, wiedząc, że
log(ab)a=7
13 kwi 09:51
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
logab a = 7 ⇔ |
| = 7 ⇔ loga ab = |
| ⇔ |
| | loga ab | | 7 | |
| | 1 | | 1 | | 6 | |
⇔ loga a + loga b = |
| ⇔ 1 + loga b = |
| ⇔ loga b = − |
| ⇔ |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
i teraz do naszego wyrażenia:
log
ab (
3√a /
√b) = log
ab 3√a − log
ab √b =
| | 1 | | 1 | | 7 | | 1 | | 1 | |
= |
| logab a − |
| logab b = |
| − |
| * |
| = .... |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | logb (ab) | |
postaraj się rozpisać dalej
13 kwi 10:39
anya: Dzięki
13 kwi 16:50