Nieparzysta niepodzielna przez 3 ale n^2 - 1 podzielna przez 12
Gabriel: Wykaż, że jeśli liczba całkowita nieparzysta n nie jest podzielna przez 3, to liczba n2 − 1
jest podzielna przez 12.
Potrzebuję pomocy z tym. Całkowita nieparzysta no to 2k +/− 1 = n. Do niepodzielności przez 3
zapisałem to jako n = 3(2k−1)+1 lub n = 3(2k−1)+2
Ale jak podstawiam pod n2 − 1 jedno i drugie n to wychodzą mi wyniki co się ładnie nie
podzielą przez 12, i nie wiem co z tym faktem, bo przeważnie w takim dowodzeniu powinno ładnie
wyjść. Dobrze w ogóle zacząłem to robić?
12 kwi 19:19
Gabriel: Przykładowo wyszło mi 36k2 − 24k + 3, z pierwszych dwóch wyrazów by się 12 wyciągnęło, ale co
z tą 3 zrobić?
12 kwi 19:22
??:
Podpowiedź 1: { (n + 1), n, (n − 1) } − 3 kolejne liczby całkowite w których co najmniej jedna
dzieli się przez 3 (z założenia wiemy, że n odpada)
Podpowiedź 2: n jest nieparzysta, a więc (n + 1) i (n − 1) są "...yste"
Podpowiedź 3: liczbę parzystą można zapisać jako 2k, co pomnożenie dwóch liczb parzystych daje
4k
Wnioski sam napisz
12 kwi 19:28
??: Pamiętając, że n2 − 1 = (n − 1)(n + 1)
12 kwi 19:29