Równanie w zbiorze liczb rzeczywistych ma tylko jedno rozwiązanie
Gabriel: Równanie ma w zbiorze liczb rzeczywistych tylko jedno rozwiązanie x = 3 dla a i b równego
(6x−3)(x−a)x(x−5)(4x−b) = 0
Uprościłem i podstawiłem 3 pod x, wyszło mi a = 3 i b = 12, ale klucz mówi że zła odpowiedź.
Klucz się myli czy źle rozwiązałem?
12 kwi 18:03
Aruseq: Źle rozwiązałeś
12 kwi 18:14
Gabriel: A coś więcej? Jak się za to zabrać żeby poprawnie rozwiązać?
12 kwi 18:26
Aruseq: Góra się zeruje dla x∊{1/2, a}, a dół dla x∊{0,5,b/4}. Żeby rozwiązaniem była tylko 3, to musi
być miejscem zerowym licznika i mianownik musi się zerować dla 1/2
12 kwi 18:30
Gabriel: Nie za bardzo rozumiem to co napisałeś. x = 3 jako jedyne rozwiązanie rzeczywiste podane jest
już w poleceniu, podstawiłem je bo nie wiem co innego mógłbym zrobić.
12 kwi 18:36
wredulus_pospolitus:
licznik: (6x−3)(x−a) = 0 −−−> x = 0.5 oraz x = a
mianownik: x(x−5)(4x−b) = 0 −−−> x = 0 ; x = 5 ; x = b/4
więc a = 3 (aby było rozwiązanie te co ma być) i b/4 = 1/2 −> b = 8 (aby nie było drugiego
rozwiązania)
12 kwi 18:36
wredulus_pospolitus:
tfu ... b = 2 oczywiście
12 kwi 18:37
Gabriel: Aaaa, dobra, już kumam, dziękować
12 kwi 18:40