Trygonometria
Antek: Suma sinusów różnych kątów ostrych trójkąta prostokątnego jest równa 5/4. Oceń prawdziwość
podanych zdań: 1.Suma kosinusów tych kątów jest równy 5/3, 2. Iloczyn sinusów tych kątów jest
równy 9/32.
Nie za bardzo wiem skąd mam wiedzieć ile są równe kosinusy tych kątów, przecież nie znamy a b
oraz c wiemy tylko że sina+sinb=5/4

a przecież z sin
2+cos
2=1 tego nie wyliczymy

Z góry dziękuję
12 kwi 16:58
.: W trójkącie prostokątnym zachodzi:
sinα = cosβ oraz cosα = sin β
Gdzie α, β katy ostre tegoż trójkąta prostokatnego
12 kwi 17:42
Antek: ok, jeżeli sinα = cosβ oraz cosα = sin β to czy oznacza to że cosα+cosβ=5/4?
12 kwi 18:00
.:
Dokladnie
12 kwi 18:26
Antek: ok, jeżeli sinα = cosβ oraz cosα = sin β to oznacza to że cosα+cosβ=5/4 czyli 1 to F
2. jeżeli chcemy obliczyć iloczyn sinusów to po prostu musimy 5/4 podniejść do kwadratu po
zamienieniu sinβ=cosα co nie?
dlatego 5/4=sina+cosa
(5/4)2=(sina+cosa)2
25/16=1+2sincos
9/16=2sincos /:2
(9/16)*1/2=sincos
9/32=sincos
czyli oznacza to że 9/32 to iloczyn naszych sinusów prawda?
12 kwi 18:28