wredulus_pospolitus:
0) Rysunek

1) Znamy |AE| i |BE|, z Pitagorasa wyznaczamy |AB|
Metoda 1:
2) oznaczmy x = |AC| = |BC| wtedy z Pitagorasa:
(x−24)
2 + 32
2 = x
2 −−−> x =
| | x*32 | |
3) Pp = |
| = 16x = ... |
| | 2 | |
4) Skoro spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się z punktem przecięcia się wysokości podstawy,
to znaczy że pokrywa się on ze środkiem okręgu wpisanego w tenże trójkąt. Korzystając z
odpowiedniego wzoru możemy wyznaczyć 'r' tegoż okręgu a to będzie nic innego jak
przyprostokątna trójkąta który ma wspomniany kąt 60
o oraz drugą przyprostokątną będzie
wysokość ostrosłupa.
5) z tg60
o wyznaczasz wysokość osłrosłupa
6) Wstawiasz do wzoru na objętość