wyznacz reszte
skibiditoaleta123: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x − 4) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x + 2) da−
je resztę 4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = x
2 − 2x − 8.
10 kwi 22:07
skibiditoaleta123: sory za pomylke wielomian P(x) = x2 − 2x − 8
10 kwi 22:08
wredulus_pospolitus:
zauważ, że: x2−2x−8 = (x−4)(x+2)
wiemy, że:
(1) W(x) = Q(x)*(x−4) + 6
(2) W(x) = N(x)*(x+2) + 4
Szukamy:
(3) W(x) = M(x)*(x−4)(x+2) + ax + b szukamy a i b
zauważ, że mamy
W(4) = 0 + 6 z równania (1)
W(4) = 0 + 4a + b z równania (3)
jak również:
W(−2) = 0 + 4 z równania (2)
W(−2) = 0 − 2a + b z równania (3)
W efekcie mamy układ równania:
6 = 4a + b
4 = −2a + b
rozwiąż ten układ równań i masz resztę z dzielenia
10 kwi 23:14
muminek:
Wredulusie:
1) W(x)= Q(x)(x−4)+8
10 kwi 23:45