matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
jurek:
rzucamy dwukrotnie kostką do gry. jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania w sumie conajmniej 8 oczek? proszę o pomoc
8 mar 21:18
Eta:
|Ω|= 6
2
=36 A= {( 2,6)(3,5)(3,6) (4,4)(4,5) (4,6) (5,3)(5,4)(5,5) (5,6) ( 6,2)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)} |A|= 1+2+3+4+5 = 15
15
5
P(A)=
=
36
12
8 mar 21:44