Geometria analityczna
Matematyk: Damy jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej AC długości x cm i krótszej
przyprostokątnej AB o długości 6cm. Wiedząc, że AD jest dwusieczna kąta BAC oraz tgalfa=0.5 .
Oblicz sin2alfa oraz x
10 kwi 21:06
wredulus_pospolitus:
a czym jest kąt α
10 kwi 21:10
Matematyk: W jakim sensie ?
Tangens alfa jest równy 0.5
11 kwi 20:15
Iryt:

Który kąt oznaczono literą α ?
Czy tak , jak na rysunku?
11 kwi 20:52
wredulus_pospolitus:
w sensie −−− który kąt jest kątem α
11 kwi 20:54
Matematyk: Tak tak jak na rysunku
12 kwi 16:44
Iryt:
1)
|BD|=3
2) Ztw. o dwusiecznej kąta:
| | 1 | |
3) x2=62+(3+ |
| x)2 rozwiąż samodzielnie |
| | 2 | |
x>0
x=−6 nie odpowiada zał. lub x=10
|BC|=3+5=8
12 kwi 23:07