dystrybuanta
ania: B. Dobierz stałe A i B tak, aby funkcja
𝐹(𝑥) = { 0 dla 𝑥 ≤ 0
była dystrybuantą zmiennej losowej X o rozkładzie ciągłym. Wyznacz funkcję gęstości oraz
obliczyć 𝑃(0,5 < 𝑋 < 1,5); 𝐹(0,5).
10 kwi 17:50
.:
No dobrze.
Nauczeni poprzednim zadaniem − − − jakie własności ma spełniać funkcja aby mogła uchodzić za
dystrybuante zmiennej losowej o rozkładzie CIĄGŁYM
10 kwi 17:52
ania: F(0) = 0
x−> 0
A−B = 0
A=B
x−>
∞
B=1 A=1
10 kwi 18:09
ania: mysle o czyms tego typu
10 kwi 18:09
ania: chociaz nie bo ta granica w zerze sie chyba tyle nie rowna
10 kwi 19:12
ania: ale z lim x−>∞ F(x) mozna wywnioskowac ze a =1
tylko nie wiem co dalej
10 kwi 19:13
wredulus_pospolitus:
jedna uwaga −> limx−>0+ F(x) = F(0) = 0
a poza tym ... wszystko jest ok.
10 kwi 19:41
wredulus_pospolitus:
| | B | |
dobrze by było jeszcze sprawdzić, czy wtedy F(x) = A − |
| na zadanym przedziale |
| | 1+x2 | |
będzie niemalejąca
10 kwi 19:42
ania: ale jesli napisze lim x−> 0+ to moge zakladac ze to sie rowna 0 skoro zero zawiera sie w tym
lewym przedziale?
10 kwi 19:49
wredulus_pospolitus:
dlatego napisałem ... że granica prawostronna z F(x) ma się równać wartości F(0)
10 kwi 19:55
ania: a skad pewnosc ze ma rownac sie akurat F(0)
10 kwi 19:56
wredulus_pospolitus:
bo dystrybuanta musi być CIĄGŁA

A musi być ciągła ... bo ma być dystrybuantą zmiennej losowej CIĄGŁEJ

pamiętasz link do stronki z poprzedniego zadana
10 kwi 19:57
ania: a bo ja mam napisane ze musi byc jedynie lewostronnie ciagla stad pytam
10 kwi 19:59
wredulus_pospolitus:
ogólnie tak (a co zwracałem uwagę wczoraj) ... ale patrz jak tutaj są podane w klamerce
przedziały. Znamy wartość F(0) ... jest ona równa 0
10 kwi 20:03
ania: czyli w skrocie z lim x−>∞ = A = 1
a z
lim F(x) = A−B = F(0) = 0
x−>0+
A=B
A=1 B=1
P(0.5 < x < 1.5) = f(1.5) − f(0.5) = 32/65
F(0.5) = 0.2
a to udowodnienie ze jest niemalejaca to na czym mialo by polegac? jakas pochodna?
10 kwi 20:17
wredulus_pospolitus:
F(1.5) − F(0.5) a nie f(1.5) − f(0.5)
możesz pochodną ... a możesz z definicji funkcji niemalejącej.
Jak nie miałaś tego ... to po prostu warto napisać, że jest niemalejąca.
10 kwi 20:21