ciagi
Adam: Ciąg ( ) an jest ciągiem arytmetycznym. W wyniku podzielenia wyrazu a13 przez a3 otrzymujemy
iloraz 5 i resztę 1, dodatkowo wyrazy pierwszy, siódmy i sto trzeci w podanej kolejności tworzą
ciąg geometryczny. Oblicz iloraz ciągu geometrycznego.
10 kwi 14:50
wredulus_pospolitus:
| a13 | | a3 + 10r | | 1 | |
| = |
| = 5 + |
| ⇔ a3 + 10r = 5a3 + 1 ⇔ |
| a3 | | a3 | | a3 | |
⇔ 4a
3 = 10r − 1 ⇔ 4(a
1+3r) = 10r − 1 ⇔ 2r = −4a
1 − 1
a
1 , a
7 , a
103 tworzą ciąg geometryczny, więc:
a
72 = a
1*a
103 ⇔ (a
1+6r)
2 = a
1*(a
1 + 102r) ⇔ 12a
1r + 36r
2 = 102a
1r ⇔
⇔ 36r
2 − 90a
1r = 0 ⇔ 18r(2r − 5a
1) = 0 −−−> 2r = 5a
1
podstawiamy do pierwszego równania:
5a
1 = −4a
1 − 1 −−−> a
1 = 1/9 −−−> r = 5/18
wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego {b
n} znając wyraz ogólny ciągu arytmetycznego {a
n}
10 kwi 14:58