wyznacz punkt d
werdi: W układzie współrzędnych dane są punkty A = (−3 ,−3 ) , B = (9,1) i C = (8 ,−6 ) . Wyznacz
wszystkie punkty D prostej AB , które są różne od punktów A i B , i dla których suma pól
trójkątów ADC i BDC jest mniejsza od 120.
10 kwi 12:06
wredulus_pospolitus:

1. wyznaczamy
prostą AB
2. wyznaczamy
prostą prostopadłą przechodząc przez C i wyliczamy długość wysokości LUB
ze wzoru na odległość punktu od prostej wyznaczamy tą wysokość
3. h =
√40 = 4
√10
| | |AD| + |BD| | |
4. Zauważamy, że PΔADC + PΔBDC = |
| *4√10 < 120 −−−> |
| | 2 | |
−−−> |AD| + |BD| < 6
√10
5. Jeżeli D leży na odcinku AB to |AD| + |BD| = |AB| =
√16 + 144 = 4
√10
6. Jeżeli D leży poza odcinkiem AB to
|AD| + |BD| = 2*|AD| + 4
√10 |AD| + |BD| = 2*|BD| + 4
√10 (zależy po której stronie odcinka
leży punkt D)
7. Więc |AD| <
√10 lub D leży wewnątrz AB lub |BD| <
√10
8. Wyznaczasz przedział jaki spełnia te warunki czyli punkty o współrzędnych (x ; x/3 − 2)
gdzie x ∊ (−6 ; 12).
UWAGA 
Z ostatecznego wyniku należy odrzucić współrzędne punktu A i B
10 kwi 12:47
wredulus_pospolitus:
uuuu ... źle policzyłem wysokość

popraw i skoryguj wynik
10 kwi 12:55