Udowodnij tożsamość trygonometryczną, próbowałem już wszystkiego
karol: (1−cos(3π/5))/sin(3π/5)=1/tg(π/5)
9 kwi 17:41
Little Mint:
Czy aby naprawde wszystkiego?
Chyba nie ,bo pewnie nie zaglądnąłeś chociazby do tablic matematycznych
| | 3π | |
cos |
| =cos108o=cos(90o+18o)= wzor redukcyjny i wartosc kata z tablic |
| | 5 | |
| | 3π | |
to samo sin |
| = sin(90+18o)= itd |
| | 5 | |
9 kwi 17:56
Mariusz:
| | 3π | | 3π | |
U{cos2( |
| )+sin2( |
| ) − |
| | 10 | | 10 | |
| | 3π | | 3π | | 3π | | 3π | |
(cos2( |
| )−sin2( |
| ))}{2sin( |
| ))cos( |
| ))} |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
9 kwi 18:47
wredulus_pospolitus:
Little ... zamiast wyznaczać wartość tg36
o piszemy po prostu tg(2*18
o)
9 kwi 20:05