dystrybuanta
515: Zad.3. Wyznaczyć stałą a i b tak by dana funkcja była dystrybuantą zmiennej losowej X:
𝐹(𝑥) = {0 dla 𝑥 ≤ 𝑎
1/2 𝑥2 −1/2 𝑥 dla 𝑎 < 𝑥 ≤ 𝑏
1 dla 𝑥 > 𝑏
wiem jedynie ze odpowiedz to a = 1 b = 2
9 kwi 17:07
wredulus_pospolitus:
jakie warunki musi spełniać funkcja F(x) aby można było ją uznać za dystrybuantę DYSKRETNEJ
zmiennej losowej
9 kwi 19:46
515: 0≤F(x)≤1
lim F(X) = 0
−∞
lim F(X) = 1
∞
niemalejca i przynajmniej lewostronnie ciagla
9 kwi 20:06
515: takie znam
9 kwi 20:06
wredulus_pospolitus:
mało

widząc jak zapisana jest funkcja F(x) jeszcze mamy: F(b) − F(a) = 1
9 kwi 20:14
wredulus_pospolitus:
a jako, że:
| | x | |
F(x) = |
| (x−1) i patrzymy na Twoje warunki: |
| | 2 | |
I. skoro funkcja ma być niemalejąca, to:
F(a) ≥ 0 −−−> a ≥ 1
F(b) ≤ 1 −−−> b ≤ 2
9 kwi 20:14
515: czemu F(b) − F(a) = 1?
9 kwi 20:16
wredulus_pospolitus:
a teraz biorąc to co napisałem:
| | 1 | | 1 | |
F(b) − F(a) = |
| [ b2 − a2 − b + a ] = |
| (b−a)[(b+a) − 1] = 1 |
| | 2 | | 2 | |
(b−a)(b+a − 1) = 2 gdzie a<b oraz a,b ∊ [1;2]
9 kwi 20:17
wredulus_pospolitus:
bo całka z gęstości musi być równa 1 ...
a całka z gęstości będzie równa w tym przypadku F(b) − F(a)
9 kwi 20:18
wredulus_pospolitus:
albo inaczej zapisując 2(F(b) − F(a)) = b2 − b − a2 + a = (b−1)2 − (a−1)2 + (b − a) = 2
i teraz:
1. 0 < b−1 ≤ 1 −−−> 0 < (b−1)2 ≤ 1
2. 0 ≤ a−1 < 1 −−−> 0 ≤ (a−1)2 < 1
3. więc 0 < (b−1)2 − (a−1)2 ≤ 1 (bo a<b)
4. natomiast 0 < b−a ≤ 1
więc jedyna możliwość zajścia tej równości będzie gdy:
b−a = 1 oraz (b−1)2 − (a−1)2 = 1
stąd b = a+1 −−−> co daje nam, że jedyną możliwością jest a = 1 i b = 2
9 kwi 20:27