pomocy bo zadanie wysokich lotów 😔😔
siwy2137: W okrąg O1 o promieniu R wpisujemy kwadrat K1.
Następnie łączymy środki boków kwadratu K1
i w powstałe na ”rogach” kwadratu trójkąty
równoramienne wpisujemy okręgi O2 . W powstałe
okręgi O2 wpisujemy kwadraty K2. Następnie
łączymy środki boków kwadratów K2 i w powstałe
na ”rogach” kwadratu trójkąty wpisujemy okręgi O3.
Czynność tę wykonujemy nieskończoną ilość razy.
Na rysunku przedstawiono okręgi w sposób opisany
powyżej. Oblicz sumę obwodów wszystkich okręgów.
8 kwi 23:43
wredulus_pospolitus:
0. Promień okręgu O1 = R
1. wyznaczamy promień okręgu R
2
przekątna kwadratu równa jest średnicy O1 −−−> bok kwadratu =
√2R −−−>
| | √2 | | √2 − 1 | |
−−−> przyprostokątna trójkąta = |
| R −−−> promień okręgu O2 = |
| R |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 − 1 | |
Więc mamy nasze q = 4* |
| = 2(√2 − 1) |
| | 2 | |
Obliczmy sumę nieskończonego ciągu geometrycznego ; a
1 = R ; q = 2(
√2−1)
9 kwi 00:16
wredulus_pospolitus:
tfu −−−> a
1 = 2πR
9 kwi 00:16