zmienna ciagla
515: 1 .Dystrybuanta zmiennej losowej X określona jest wzorem:
𝐹(𝑥) = {0 𝑑𝑙𝑎 𝑥 ∈ (−
∞, 0 >
1/36 𝑥
2 𝑑𝑙𝑎 𝑥 ∈ (0,6 >
1 𝑑𝑙𝑎 𝑥 ∈ (6, +
∞)
Dla jakich wartości 𝑥0 ∈< 0,6) spełnione jest równanie 𝑃(𝑥0 < 𝑋 ≤ 4) = 1/3
liczylem tak F(4) − F(x) = 1/3
16/36 − F(x) = 1/3
F(x) = 1/9
wiec 1/36 x
2 = 1/9
mam x=2 x=−2 i biore x=2 czy dobrze?
2. Zad.5 Wyznaczyć stałą c, tak aby dana funkcja była funkcją gęstości zmiennej losowej X:
𝑓(𝑥) = {0 dla 𝑥 < 0
𝑐𝑥 dla 0 ≤ 𝑥 ≤ 4
0 dla 𝑥 > 4
c*256/2 =1 c = 2/256
czy dobrze