matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trygonometria
Help :
W trójkącie prostokątnym tgα wynosi.. Zmalowana kropka a pierwiastek z 11: kropka pusta a
8 kwi 16:31
wredulus_pospolitus:
z tw. pitagorasa: (a
√
11
)
2
− a
2
= x
2
−−−> x
2
= 10a
2
−−−> x = a
√
10
a
√
10
stąd: tgα =
=
√
10
a
8 kwi 16:33