Proszę o pomoc to zadanie jest chore 😭😭😭
skibiditoaleta123: W okrąg o równaniu x2 + y2 − 12x − 8y + 32 = 0 wpisano trójkąt równoboczny ABC w którym A =
(2,6). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta.
8 kwi 15:44
Little Mint:
To zadanie nie jest chore
Rzecz nr 1
potrafisz napisac równanie okregu w postaci kanonicznej ?
jesli tak to napisz .
Potem postaram sie pomóc
8 kwi 15:55
skibiditoaleta123: udalo mi sie juz rozwiazac, doszedlem do momentu gdy mialem a = 2√15 i wspolrzednie srodka, nie
wiedzialem co dalej ale trzeba zrobic okrag wokol punktu a o promeniu 2√15
8 kwi 16:00
uczen201034: bardzo dziekuje za pomoc, czekałem na rozwiazanie tego zadania
8 kwi 16:07
.:
skibi − jest to tylko jedna z możliwości.
Można też bylo:
1. Wyznaczamy środek okręgu.
2. Wyznaczamy prosta przechodząca przez A i S. Sprawdzamy współrzędne przecięcia tej prostej z
okregiem (nazwijmy to D)
3. Wyznaczamy środek odcinka SD.
4. Prowadzimy prostopadła do (2.) przez te że środek odcinka (4.)
5. Szukamy punktu przecięcia z okregiem − > to są nasze brakujące wierzcholki
8 kwi 16:14
Iryt:

1)
(x−6)
2+(y−4)
2=20
R=2
√5
h
Δ=3
√5
S=(6,4)
A=(6,2)
AS
→=[4,−2]
S=(6,4)→T{[2,−1])⇒D=(8,3)− środek podstawy Δ
2)
k: Prostopadła do AS i D=(8,3)∊k
y=2x+b , 3=2*8+b, b=−13
y=2x−13
3)
(x−6)
2+(2x−13−4)
2=20
x=8−
√13 i y=2*(8−
√13)−13=3−2
√3
B=(8−
√13 ,3−2
√13)
dokończ
8 kwi 17:36
k:
skąd te √13 ? ?
8 kwi 23:44
Iryt:
Równanie kwadratowe. Rozwiąż.
To literówka , ma być: √3, raz się pomyliłam, a potem kopiowałam.
9 kwi 00:00