Proszę o pomoc
Aaaa: Z pojemnika zawierającego 2 kule białe, 3 kule zielone i 4 kule żółte Janek wyciąga losowo 6
razy po 3 kule. Za każdym razem wylosowane kule wrzuca z powrotem do pojemnika.
Oblicz, z jakim prawdopodobieństwem Janek wylosuje co najmniej 4 razy kule w różnych kolorach.
7 kwi 18:38
wredulus_pospolitus:
w sensie ... losuje ze zwracaniem, tak

7 kwi 18:40
wredulus_pospolitus:
schemat Bernoulliego byśmy tutaj zastosowali
i policzyli P(X=4) + P(X=5) = P(X=6)
gdzie X −−−− wylosowano kule różnego koloru, więc mamy:
7 kwi 18:42
wredulus_pospolitus:
chyba, że jako 'kule w różnych kolorach' oznacza, że w co najmniej dwóch różnych kolorach,
wtedy oczywiście inne 'p' bierzemy pod uwagę (a tak naprawdę − łatwiej będzie wyliczyć q w tym
momencie).
7 kwi 18:44