Czworokąt w okręgu
www:
Czworokąt o bokach: 3,4,5,6 wpisano w okrąg. Oblicz pole tego czworokąta.
7 kwi 17:27
chichi:
skorzystaj ze wzoru Brahmagupty
7 kwi 19:17
www:
Przepraszam, oblicz promień tego okręgu.
7 kwi 19:59
ABC:
okrąg opisany na tym czworokącie jest jednocześnie okręgiem opisanym na matce wszystkich
trójkątów prostokątnych 3,4,5
7 kwi 21:11
wredulus_pospolitus:
ABC −−− pośpieszyłęś się z tą opinią ... gdyby to był ten sam okrąg, to znaczy że jego średnica
jest równa 5, czyli mniejsza od najdłuższego boku.
7 kwi 23:13
Jolanta: Coś mi tu nie wychodzi
Obliczam długość przekątnej czworokąta Mam dwa trójkąty
Jeden o bokach,3,4 d i kacie α między bokami 3 i 4
drugi d,5,6 i kacie β między bokami 5 i 6
α+β=180
0. β=180
0−α
d
2=3
2+4
2−2*3*4cosα
d
2=5
2+6
2−2*5*6cosβ
9+16−24cosα=25+36−60cos(180
0−α)
25−24cosα=25+36+60cosα
−84cosα=36
| | 2 | | 247 | |
d2=25−24*(−3/7)=25+(72)/7=35 |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | |
d=
√247/7
8 kwi 00:30
Iryt:
Podpowiedź:
Jolu Skorzystaj :
1) z wzoru Brahmagupty
2) z tw. Ptolemeusza
| | a*b*c | |
3 ) wzoru na pole Δ ( czterokrotnie): P= |
| |
| | 4R | |
reszta należy do Ciebie.
8 kwi 14:58
Iryt:

AC=x, BD=y
p=(3+4+5+6)/2=9
1) P
ABCD=P=
√(9−3)*(9−4)*(9−5)*(9−6)=
√30*12
P=
√30*12
2) x*y=3*5+4*6,
(*) xy=39
3)
| | 3*4*x | | 5*6*x | |
P={ΔABC}+PΔACD= |
| + |
| ⇔ |
| | 2R | | 4R | |
=========
| | 3*6y | | 4*5y | |
P=PΔABD+PΔBCD= |
| + |
| |
| | 4R | | 4R | |
4) z (*) , (**), (***)
R
2=... dokończ
8 kwi 16:49
Jolanta: 1) i 2) Nic mi to nie mówi To jest w pełni gramie szkoły średniej?
8 kwi 17:22
Jolanta: W programie 🙂
8 kwi 17:23
Iryt:
Rozszerzona matematyka.
8 kwi 17:39