Czy trzeba liczyć pochodną funkcji z sumy sześcianów aby wyszedł wynik?
Nyzel : Oblicz, dla jakiego parametru m suma sześcianów dwóch różnych pierwiastków równania (m −1)x2
−(2m −1)x + 3m = 0 ma wartość największą.
7 kwi 16:02
wredulus_pospolitus:
0. m−1 ≠ 0
1. Δ > 0
2.
x
13 + x
23 = (x
1+x
2)(x
12 − x
1x
2 + x
22) =
| | 2m−1 | | 2m−1 | | 3m | |
= |
| *[ ( |
| )2 − 3* |
| ] = f(m) |
| | m−1 | | m−1 | | m−1 | |
i szukasz maksimum tejże funkcji w przedziale który wyznaczyłeś w (0. i 1.).
7 kwi 16:35