Jeśli w zadaniu optymalizacyjnym obwód prostokąta wynosi 10, więc 2x+2y=10,
Monika: Proszę o wskazówkę. Jeśli w zadaniu optymalizacyjnym obwód prostokąta wynosi 10,
więc 2x+2y=10,
to dobrze mam dziedzinę, że x,y należy (0.5) ?
6 kwi 11:16
wredulus_pospolitus:
tak ... to jest dobrze sprecyzowana dziedzina dla x,y
6 kwi 12:06
Monika: Dziękuję Ci Wredulus

A mam jeszcze taką wątpliwość, czy nie powinno być (0,5> ?
6 kwi 13:56
wredulus_pospolitus:
jeżeli y = 5 wtedy x = 0
6 kwi 14:01
Monika: Aaa, słusznie, i wtedy prostokąt nie istnieje
6 kwi 14:13