Wielomian pomocy
Spejson: Wyznacz wszystkie liczby naturalne, dla których wartość wyrażenia
(x4−2x3−2x2−4)/(x−3) jest liczbą całkowitą.
Podzieliłem i wyszedł wielomian (x3+x2+x+3)+5, lecz nie wiem co dalej robić
5 kwi 12:01
.: This is The End
my only friend..
5 kwi 12:50
wredulus_pospolitus:
| | 5 | |
jak już to Ci wyszło (x3+x2+x+3) + |
| |
| | x−3 | |
o ile dla każdej liczby naturalnej wartość w nawiasie będzie liczbą całkowitą ... o tyle z tym
ułamkiem sprawa wygląda z goła inaczej.
Dla jakich naturalnych 'x' ten ułamek przyjmuje całkowitą wartość
5 kwi 13:09
Jolanta: Gdyby x był liczba całkowita to byłyby takie przypadki
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| =−1. |
| =1. |
| =−5. |
| =5 |
| x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
x= −2
Jeżeli x jest liczba naturalna to pierwszy odpada
5 kwi 17:49